Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Φύλλο για πίτες (με το σύστημα μαργαρίτας)

Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- νερό όσο πάρει
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ξύδι
- 1 κουταλάκι λάδι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 300 γρ. φυτίνη ή λιωμένο βιτάμ

Τρόπος Παρασκευής:
Μέσα σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και χλιαρό νερό - όσο πάρει - και ζυμώνουμε καλά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια των 240 γρ.και τα αφήνουμε15 λεπτά να ξεκουραστουν 15΄.
Ρίχνουμε στο τραπέζι που θα ανοίξουμε την πίτα λίγο αλεύρι, για να μην κολλήσει.
Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο με τον πλάστη, το βουτυρώνουμε, το κόβουμε ακτινωτά και διπλώνουμε ένα-ένα τα κομμάτια στο κέντρο.
Έπειτα ανοίγουμε το φύλλο από την ανάποδη μεριά που το διπλώσαμε.
Κάνουμε το ίδιο και για όσα φύλλα θέλουμε να ανοίξουμε και φτιάχνουμε την πίτα μας.


Φύλλο για πίτες (σαν σφολιάτα)

Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 νεροπότηρα νερό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- Χυμό μισού λεμονιού
- 300 γρ. φυτίνη ή λιωμένο βιτάμ
Τρόπος Παρασκευής:
Ζυμώνουμε τα 5 πρώτα υλικά ως ότου επιτύχουμε μια ζύμη πού να μη κολλά στα χέρια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
Λιώνουμε τη φυτίνη (να μη κάψει).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε το πρώτο σε ένα μεγάλο και λεπτό φύλλο και το αλείφουμε με μπόλικη φυτίνη.
Διπλώνουμε τις άκρες ώστε να συναντηθούν στη μέση του φύλλου και αλείφουμε ό,τι δεν έχει φυτίνη.
Διπλώνουμε τις άλλες δυο άκρες και ξαναλείφουμε κ.ο.κ
Συνεχίζουμε μέχρι να προκύψει μέγεθος που δεν ξαναδιπλώνεται και το τοποθετούμε σε αλευρωμένο πιατάκι και το βάζουμε στο ψυγείο.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το άλλο κομμάτι της ζύμης.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση που θέλουμε.
Ελέγχουμε αν έχει πήξει η φυτίνη και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε μέγεθος ταψιού 30-32.
Το στρώνουμε στο ταψί, βάζουμε τη γέμιση, ανοίγουμε και το άλλο (λίγο μικρότερο) και σκεπάζουμε την πίτα μας.

Ζύμη για πίτες χωρίς πολλά φύλλα

Υλικά:
- 4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
- 1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 αυγό
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 6 κουταλιές σούπας περίπου κρύο νερό
Τρόπος Παρασκευής:
Αναμιγνύετε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Τρίβετε το μίγμα ώσπου να γίνει ψιχουλιαστό.
Χτυπάτε το αυγό με το χυμό λεμονιού και με 3 κουταλιές σούπας νερό.
Ραντίζετε μ΄ αυτό το μίγμα, ενώ το μίγμα του αλευριού το ανακατεύετε με το πιρούνι. Ραντίζετε με λίγο ακόμα νερό ή όσο χρειάζεται για να ενωθεί η ζύμη.
Τη ζυμώνετε ελαφρά και την αφήνετε στο ψυγείο το λιγότερο 1 ώρα.
Την ανοίγετε σε φύλλο χοντρό και την χρησιμοποιείται για διάφορες πίτες.

Κατασκευή φύλλων με το πλάστη

Υλικά:-
- 10 χούφτες αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- ½ ποτηράκι του κρασιού λάδι
- χλιαρό νερό, όσο πάρει.
Τρόπος παρασκευής της ζύμης για δέκα (10) φύλλα:
Σε μια λεκάνη βάζουμε δέκα (10) χούφτες αλεύρι και το ανακατεύουμε με μία (1) κουταλιά της σούπας αλάτι και μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι (προαιρετικό).
Σχηματίζουμε μια μικρή λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε με το χέρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με πάθος, μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιόμορφη.
Το ζυμάρι είναι έτοιμο, όταν γίνει μαλακό και δεν κολλάει στο χέρι μας.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου, σκεπάζοντάς το με μια βαμβακερή πετσέτα.
Κατόπιν κόβουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια περίπου 120 γρ. το κάθε ένα.
Αμέσως μετά, αλευρώνουμε το τραπέζι και ανοίγουμε ένα – ένα τα φύλλα με την βοήθεια του πλάστη.
Εάν τα ανοίξουμε όλα μαζί, βάζουμε μεταξύ τους ένα φύλλο λαδόκολλας, για να μην στεγνώσουν.

Τυρόψωμο

Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι Νο 2 ή
1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο και 1/2 κιλό αλεύρι Νο 2
- 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
- 1 φακελάκι μαγιά ή 1/2 κουταλάκι μαγιά σκόνη
- 1/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- τρίμματα φέτας ή άλλων λευκών τυριών
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ελάχιστη ζάχαρη
Τρόπος Παρασκευής:
Βάζετε σε ένα μπολάκι την μαγιά με το νερό
Ανακατεύετε και αφήνετε να αφρίσει.
Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι και ρίχνετε εκεί τη μαγιά.
Προσθέτετε το αλάτι και τη ζάχαρη.
Ζυμώνετε προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξετε μία ζύμη μαλακή.
Σκεπάζετε ή με μία πετσέτα ή με διαφάνεια αλειμμένη με λίγο λάδι.
Αφήνετε σε μέρος ζεστό να φουσκώσει
Μόλις φουσκώσει ξαναζυμώνετε 2-3 φορές και κόβετε 8-10 κομματάκια.
Ανοίγετε το κάθε φύλλο σε μέγεθος σελίδας τετραδίου, το αλείφετε με λίγο λάδι και γεμίζετε με τρίμματα φέτας ή άλλων λευκών τυριών.
Το διπλώνετε στα δύο και τηγανίζετε.

Η Στριφτόπιτσα

Υλικά:
Για την ζύμη :
- 5 χούφτες αλεύρι
- 1 φακελλάκι ξηρή μαγιά
- λίγη ζάχαρη και αλάτι
Για την σάλτσα κ.λ.π.
- 4 ντομάτες τριμμένες
- 300γρ τυρί γκούντα ή άλλο τυρί που λιώνει
- 150γρ. μπέικον ή άλλο αλλαντικό
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
- λίγη ρίγανη
- λίγο πιπέρι
- λίγο βούτυρο ή λάδι για το άλειμμα του ταψιού.
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά (διαλυμένη σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό), την ζάχαρη, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μια γούβα στην μέση του μίγματος και ρίχνουμε νερό.
Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό, επειδή έχουμε μαγιά στο μίγμα.
Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο αλεύρι ακόμα, πετυχαίνοντας μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Μόλις είναι έτοιμη και δεν κολλάει στα χέρια μας, την στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί (32εκ. περίπου). Φτιάχνουμε την σάλτσα, τρίβοντας τις ντομάτες σε ένα μπόλ, ρίχνοντας την ρίγανη, το αλάτι, το λάδι και την στρώνουμε πάνω απο την ζύμη. Ακολούθως στρώνουμε το μπέικον, τις πιπεριές ή ότι άλλο υλικό θέλουμε και το τυρί. Κόβουμε διαγώνια την στριφτόπιτσα μας, σε 8 κομμάτια. Παίρνουμε ένα κομμάτι (έχει σχήμα τριγώνου) και με τα δυό μας χέρια το στρίβουμε, μέχρι να πάρει τον όγκο και το σχήμα ενός κρουασάν. Ψήνουμε την στριφτόπιτσα στην κουζίνα μας στους 200 βαθμούς Κελσίου, για μισή ώρα, περίπου.

Ελιόψωμο

Υλικά:
- 1 1/4 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
- 1/2 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη
- 1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/8 φλιτζάνι βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι ελιές χωρίς τα κουκούτσια και κομμένες
Τρόπος Παρασκευής:
Βάζετε σε μία λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 15 λεπτά.
Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνετε.
Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι.
Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.
Προσθέτετε το βούτυρο λίγο - λίγο τη φορά και εξακολουθείτε το ζύμωμα.
Εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο μην ανησυχήσετε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση.
Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη.
Αφήνετε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου μία ώρα.
Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει.
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψάκι.
Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο, ρίξτε τις ελιές και διπλώστε το ως εξής: Φέρτε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρτε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο.
Κλείστε το με τσιμπήματα.
Βάλτε τη ζύμη στο ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω.
Απλώστε το μαλακά να απλωθεί στο ταψί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C
Σκεπάζετε το ταψί με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
Ξεσκεπάστε το και ψήστε το για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μόλις είναι έτοιμο βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από το ταψί και αφήστε το να κρυώσει.

Παστουρμαδόπιτα

Υλικά:
- 200γρ. παστρουμάς
- 300γρ. κασέρι Μυτιλήνης
- 5 μέτριες ντομάτες
- λίγη ζάχαρη
- 2 φύλλα σφολιάτας ή 4 χειροποίητα ή του εμπορίου φύλλα για πίτες ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων (η σφολιάτα δεν χρειάζεται άλειμμα)
- 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό (για να αλείψουμε τη σφολιάτα από πάνω)


Τρόπος Παρασκευής:
Καθαρίζουμε τον παστρουμά (με υπομονή) από το τσιμένι, το οποίο πετάμε.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κασέρι.
Κόβουμε σε ροδέλες τις ντομάτες και τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

Λαδώνουμε τη λαμαρίνα και απλώνουμε σπρώχνοντας ελαφρά με τα χέρια μας, το ένα φύλλο σφολιάτας.
(Αν έχουμε φύλλα για πίτα, στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε και στη συνέχεια στρώνουμε το δεύτερο φύλλο χωρίς να το λαδώσουμε.)
Απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το κασέρι, στο φύλλο.
Από πάνω απλώνουμε τον παστρουμά.

Στη συνέχεια απλώνουμε τις ντομάτες.
Τέλος, απλώνουμε παστρουμά (αν έχει περισσέψει) και το υπόλοιπο κασέρι.
Απλώνουμε το άλλο φύλλο σφολιάτας σε μία άλλη λαδωμένη λαμαρίνα, για να ανοίξει και στη συνέχεια την τοποθετούμε πάνω από το κασέρι και πιέζουμε στην περίμετρό της με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να φυλακιστεί το μίγμα, μέσα σε φάκελο σφολιάτας.
(Αν έχουμε φύλλα για πίτα, απλώνουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε, απλώνουμε το τέταρτο φύλλο, το λαδώνουμε, το χαράζουμε και τέλος το βρέχουμε).
Αλείφουμε τη σφολιάτα με το χτυπημένο αυγό και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με πιρούνι.
Ψήνουμε στην κάτω τελευταία θέση σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25-30 λεπτά, αν έχουμε χρησιμοποιήσει σφολιάτα και για 45-50 λεπτά, αν έχουμε χρησιμοποιήσει.

Κρεμμυδόπιτα με μανιτάρια και τυρί

Υλικά:
- 1 πακέτο σφολιάτα
- 1 κιλό κρεμμύδια
- 2 κονσέρβες μανιτάρια (500γρμ)
- 250 γρ. μπέικον
- 150 γρ. κασέρι τριμμένο
- 150 γρ. γραβιέρα
- 150 γρ. γκούντα
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 αβγά
- Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
- Λίγο βούτυρο για το ταψί


Τρόπος Παρασκευής:
Ξεπαγώνω την σφολιάτα.
Κόβω σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα σοτάρω σε λίγο λάδι.

Προσθέτω τα μανιτάρια, το μπέικον και αφού ρουφήξουν τα υγρά τους προσθέτω την κρέμα γάλακτος, το αβγό, τα τυριά και ανακατεύω.
Στρώνω σε ένα βουτυρωμένο ταψί το ένα φύλλο σφολιάτας και τρυπώ την επιφάνεια με ένα πιρούνι.
Απλώνω την γέμιση και σκεπάζω με το άλλο φύλλο σφολιάτας βρέχοντας λίγο τις άκρες και κλείνοντας καλά.
Αλείφω την πίτα με το αβγό, χαράζω με το μαχαίρι τα κομμάτια και πασπαλίζω με το σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45΄ μέχρι να ροδίσει.

Μελιτζανόπιτα

Υλικά:
- 850 γρ. φύλλο σφολιάτας (2 φύλλα)
- 3 μελιτζάνες
- 250 γρ. φέτα
- 2 κρεμμύδια
- 2 αβγά
- Λίγη μαργαρίνη (ως 100 γρ. περίπου)
- Αλάτι και Πιπέρι.
Τρόπος Παρασκευής:
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε λίγο νερό σε ένα κατσαρολάκι ή τηγάνι και προσθέτουμε εκεί τις μελιτζάνες με τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθεί το νερό (μαζί με τα υγρά που έβγαλαν τα λαχανικά).
Βγάζουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη καθώς και τα αβγά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, ρίχνουμε τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει και από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο της σφολιάτας.
Αλείφουμε την πίτα με την υπόλοιπη μαργαρίνη, τη χαράσσουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
Σημείωση: Αν θέλουμε μπορούμε αντί να βράσουμε τα λαχανικά να τα τσιγαρίσουμε με λίγο λάδι. Προτιμώ το βράσιμο, για να μη γίνει πολύ βαριά και λαδερή η πίτα.

Τραχανόπιτα

Υλικά:
- 3 φλυτζάνια τραχανά
- 3/4 κιλού φέτα
- αλάτι και πιπέρι
- 15 αυγά
- 1 φλυτζάνι λάδι
- 1/2 κιλό φύλλο
- αλάτι και πιπέρι


Τρόπος Παρασκευής:
Χτυπάτε τ΄ αυγά και τα προσθέτετε στο τραχανά.
Θρυμματίζετε τη φέτα με ένα πιρούνι και την προσθέτετε κι αυτή στον τραχανά.
Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά. Αλατοπιπερώνετε.
Λιώνετε το βούτυρο και βουτυρώνετε το ταψί
Απλώνετε τα μισά φύλλα αφού πάντα ανάμεσα από το καθένα τα βρέχετε με το βούτυρο.

Ρίχνετε το μείγμα και το απλώνετε προσεχτικά να μην σχιστεί το φύλλο από κάτω.
Απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα και ανάμεσα το βούτυρο.
Γυρίζετε αυτά που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα.
Κόβετε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και ραντίζετε με νερό.
Ψήνετε μισή ώρα με τρία τέταρτα σε μέτριο φούρνο (180ο).

Σουφλέ πατάτας

Υλικά:
- 1,5 κιλό πατάτες
- 10 φέτες μπέικον
- 1 κρέμα γάλακτος
- 1 κιλό διάφορα τυριά
Τρόπος Παρασκευής:
Βράζουμε ελαφρώς τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες.
Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και τακτοποιούμε σε μία στρώση τις μισές πατάτες. Κόβουμε το μπεϊκον σε κύβους και τρίβουμε τα τυριά της προτίμησής μας.
Απλώνουμε τα τυριά πάνω από τις πατάτες και μετά το μπεϊκον.
Στρώνουμε άλλη μία σειρά πατάτες, από πάνω μπεϊκον και τελειώνουμε με τυριά, τα οποία τα περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
Ψήνουμε το σουφλέ στους 220 βαθμούς για μισή ώρα, σερβίρουμε και τρώμε παρέα. Καλή μας όρεξη.

Ηπειρώτικη πατατόπιτα

Υλικά:
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 1 κιλό βρασμένες πατάτες
- 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 1 κούπα γάλα
- 2 αυγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- Μαϊντανός
- Λίγο μπέικον τσιγαρισμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 κούπα φέτα τριμμένη
- Ελαιόλαδο
Τρόπος Παρασκευής:
Στρώνουμε τα μισά φύλλα σε ένα ταψί αλείφοντάς τα καλά το καθένα με βούτυρο.
Ανακατεύουμε σε μπολ τις πατάτες λιωμένες, το γάλα, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το μαϊντανό, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το μπέικον, τα μπαχαρικά και το σκόρδο.
Οταν γίνουν ένα μίγμα προσθέτουμε το τυρί και στρώνουμε το μίγμα πάνω στα φύλλα.
Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα και αλείφουμε με αρκετό βούτυρο.
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε στους 200 C μέχρι να ροδίσει καλά.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι.

Χωριάτικη Μακαρονόπιτα

Υλικά:
- 4 φύλλα χωριάτικα
- 1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
- 6 αυγά
- 400 γρ. τυρί φέτα
- αλάτι και πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής:
Βράζετε τα μακαρόνια.
Χτυπάτε τα αυγά.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα μακαρόνια, τα αυγά και το τυρί.
Αλατοπιπερώνετε.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C.
Λαδώνετε το ταψί.
Απλώνετε τα δύο φύλλα, αλειμμένα με λάδι.
Ρίχνετε τα μακαρόνια και απλώνετε.
Σκεπάζετε με τα άλλα δύο φύλλα.
Με το μαχαίρι χαράζετε τετράγωνα κομμάτια
Ψήνετε για 45 λεπτά.

Μακαρονόπιτα σε φόρμα

Υλικά:
- 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
- 2 κούπες τριμμένη μαλακιά γραβιέρα
- 2 κούπες μπεσαμέλ - 2 κουταλιές λάδι
- 3 μέτρια πράσα, μόνο το άσπρο μέρος
- 400 γρ. κιμά
- 1 1/4 κούπας χυμό ντομάτας
- 2 κουταλιές κέτσαπ
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι μπαχάρι
- 7 φύλλα κρούστας για πίτα
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
για 1 κούπα μπεσαμέλ:
- 1 κούπα γάλα
- 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές βούτυρο - αλάτι
- πιπέρι άσπρο
- μοσχοκάρυδο
Τρόπος Παρασκευής:
Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι. Στραγγίστε τα κι αδειάστε τα σ' ένα μπολ.
Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά, προσθέστε τα μισά τριμμένα τυριά, τη μισή μπεσαμέλ, αλάτι και πιπέρι κι ανακατέψτε τα.
Αφήστε τα στην άκρη.
Ζεστάνετε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το πράσο.
Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετέ τον ελαφρά. Ρίξτε τη ντομάτα, την κέτσαπ, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι.
Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να δέσει καλά η σάλτσα.
Κατεβάστε την από τη φωτιά κι αφήστε τη να κρυώσει.
Ρίξτε κι ανακατέψτε μέσα σ' αυτή τα υπόλοιπα τυριά και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Αλείψτε με καλαμποκέλαιο μια στρογγυλή φόρμα κέικ.
Στρώστε μέσα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Στρώστε τα έτσι, ώστε να προεξέχουν από τη φόρμα.
Στρώστε επάνω τα μισά μακαρόνια. Απλώστε επάνω στα μακαρόνια το μίγμα του κιμά και καλύψτε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Διπλώστε τα φύλλα επάνω από την επιφάνεια, αλείφοντάς τα και πάλι με βούτυρο.
Ψήστε τη μακαρονόπιτα στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα.
Οταν τη βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τη να σταθεί 15', πριν την αναποδογυρίσετε σε πιατέλα.
Σερβίρετέ τη ζεστή.
Για τη μπεσαμέλ:
Βράστε το γάλα.
Σε μικρή κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο. Ρίξτε μέσα το αλεύρι και σωτάρετέ το 1'. Ρίξτε με μιάς το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά.
(Αν σβολιάσει το αλεύρι, περάστε τη σάλτσα από λεπτή σίτα). Ανακατέψτε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει.
Κατεβάστε της από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε λίγο αλάτι, λίγο άσπρο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.