Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Σουφλέ τυριού

Υλικά:
- 4 αβγά
- λίγο βούτυρο
- 3 κουταλιές αλεύρι
- διάφορα τυριά (φέτα, ανθότυρο, γραβιέρα και ρεγκάτο)
- 1 ποτήρι γάλα
- αλάτι και πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Τρόπος Παρασκευής:
Χωρίζουμε τα αβγά, τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε μισή κουταλιά βούτυρο να λιώσει και 3 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1 ποτήρι γάλα, αλάτι πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Ρίχνουμε τους κρόκους, τα τυριά και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, τα ρίχνουμε μέσα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 200C.

Κασόπιτα

Υλικά:
- ½ κιλό αλεύρι
- 2 αυγά
- 1 λίτρο γάλα
- ½ κιλό φέτα
- ¼ κιλού κασέρι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- βούτυρο
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής:
Αρχικά, βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, τα αυγά, το βούτυρο, το γιαούρτι και το γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Στη συνέχεια, κόβουμε τα τυριά σε κομματάκια και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Ανακατεύουμε ξανά, και αλατίζουμε το μίγμα.
Αμέσως μετά, λαδώνουμε το ταψάκι και προθερμαίνουμε το φούρνο.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε την πίτα για 30 με 35 λεπτά, στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Τυρόπιτα με σφολιάτα

Υλικά:
- 1 πακέτο σφολιάτας
- 2 ποτήρια γάλα
- 1/2 ποτήρι ψιλό σιμιγδάλι
- 500-600γρ φέτα (εδώ μπορείτε να βάλετε μισό φέτα και μισό μανούρι)
- πιπέρι
- λαδάκι για το ταψί
- σουσαμάκι
Τρόπος Παρασκευής:
Βάζετε στο ταψί λαδάκι και απλώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα και το σιμιγδάλι και κάνετε μια κρεμούλα.
Αφού τρίψετε τα τυριά τα βάζετε και αυτά και ανακατεύετε με την κρεμούλα.
Προσθέστε λίγο πιπέρι και βάλτε την κρέμα στο ταψί.
Βάλτε και το άλλο φύλλο σφολιάτας και κλείστε της άκρες σαν κορδονάκι.
Κόψτε, χαρακώστε, ρίξτε λίγο νεράκι ραντίστε και το σουσαμάκι και ίσως λίγο λαδάκι από πάνω. Ψήστε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.


Κασερόπιτα με κρέμα

Υλικά:
- 1/2 κιλό φύλλα κρούστας
- 1 βιτάμ
- 500 γρ. γραβιέρα Μυτιλήνης
- 500 γρ. γραβιέρα Κρήτης
- 150 γρ. καπνιστό μετσοβονε
- 1,5 λίτρο γάλα
- 1,5 φλ. αλεύρι
- 3 αυγά
Τρόπος Παρασκευής:
Λιώνουμε το βιτάμ σε βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Ρίχνουμε το γάλα (ζεσταμένο) και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει ελαφρά.
Τρίβουμε τα τυριά σε χοντρό τρίφτη και τα προσθέτουμε στη κρέμα.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά.
Ξεκινάμε και στρώνουμε τα φύλλα ένα-ένα σε λαδωμένο ταψί.
Από το δεύτερο φύλλο αρχίζουμε και αλείφουμε τα φύλλα με τη κρέμα ενδιάμεσα.
Φροντίζουμε επάνω να τελειώσουμε με την κρέμα.
Χαράζουμε τη πίτα και τη ψήνουμε στους 180ο C μέχρι να ψηθεί η κρέμα από πάνω καλά.

Τυροκασερόπιτα σε φόρμα

Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλα
- λίγο άσπρο πιπέρι
- 8 Αυγά
- βούτυρο ή φυτίνη
- 600 γρ. Κασέρι
- 250 γρ. Κεφαλογραβιέρα
Τρόπος Παρασκευής:
Χτυπάμε τα 3 αυγά.
Παίρνουμε μία φόρμα κέικ στρογγυλή.
Βάζουμε 3-4 φύλλα γύρω-γύρω για να καλύψουμε όλη την φόρμα (κάθε ένα το βουτυρώνω και το αυγώνω).
Τρίβω τα τυριά και τα βάζω μέσα στη φόρμα χωρίς να τα συμπιέσω καθόλου (πρέπει να έχει αέρα μέσα).
Προσθέτω τα 5 αυγά χτυπημένα με το πιπέρι και σκεπάζω πάλι με 3-4 βουτυρωμένα και αυγωμένα φύλλα.
Ψήνουμε για μια περίπου ώρα στους 200 βαθμούς.

Τυρόπιτα με κρέμα

Υλικά:
- 1 1/4 κιλό τυρί τριμμένο
- 1/2 κιλό φύλλα
- 2 μπουκάλια γάλα
- 8 αυγά
- 1/2 κούπα σιμιγδάλι
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι - Πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής:
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνουν πηχτή κρέμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο (κρατάμε λίγο για τα φύλλα), αλάτι, πιπέρι και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, τα προσθέτουμε στην γέμιση και ρίχνουμε το τυρί και τον άνηθο.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα (τα βουτυρώνουμε μεταξύ τους), ρίχνουμε την γέμιση και την απλώνουμε ώστε να είναι ομοιόμορφη παντού.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα.
Χαράζουμε την πίτα μας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου σε μέτρια θερμοκρασία.