Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Τσουκνιδοσπανακοτυρόπιτα

Υλικά:
- ½ κιλό σπανάκι
- ½ κιλό τσουκνίδι
- ½ κούπα τυρί
- 4 με 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι άνηθο
- αλάτι
- 1,5 κούπα νερό
- 2 κουταλάκια αλάτι
- αλεύρι όσο πάρει
- λίγο καλαμποκέλαιο
Τρόπος Παρασκευής:
Αν είμαστε αρχάριοι στο άνοιγμα του φύλλου, διαλύουμε λίγη μαγιά σε ζεστό νερό.
Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και το αλεύρι σιγά-σιγά.
Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη.
Η μαγιά βοηθάει, στο να ανοίγει καλύτερα το φύλλο.
Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε 16 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με ζελατίνα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά περίπου.
Κόβουμε τα σπανάκια με ένα ψαλίδι, επειδή είναι πιο εύκολη μέθοδος και δεν μαυρίζει πολύ το χόρτο.
Τρίβουμε τις τσουκνίδες με μια πετσέτα, για να μην μας τσιμπάνε στα χέρια μας.
Τις κόβουμε κι αυτές ψιλές-ψιλές.
Τέλος κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με αλάτι, για να τριφτούν.
Τα ζουλάμε καλά με το χέρι, για να φύγουν τα ζουμιά τους.
Αμέσως μετά, είναι ώρα να ανοίξουμε το φύλλο με τον πλάστη. Ανοίγουμε ένα-ένα τα μπαλάκια, τα λαδώνουμε με το πινέλο και φτιάχνουμε δυο πύργους με 8 φύλλα ο καθένας τους.
Όταν βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, για τον κάθε πύργο, προσέχουμε να μην παίρνουν αέρα ανάμεσά τους.
Ανοίγουμε τον κάθε πύργο ξεχωριστά στο μέγεθος του ταψιού.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο λαδωμένο ταψί.
Βάζουμε το τυρί στη γέμιση.
Την τοποθετούμε στο ταψί και πάνω της βάζουμε το δεύτερο φύλλο. Τυλίγουμε τον κόθρο, λαδώνουμε την πίτα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 60 λεπτά περίπου.
Κόβουμε και τρώμε όλοι από το ταψί.


Σπανακόπιτα νηστίσιμη

Υλικά:
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή 1/2 κιλό κατεψυγμένο
- 1/3 κούπας λάδι
- 3/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
- 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
- 3/4 κούπας λάδι ή σπορέλαιο
- 3/4 κούπας σόδα (ανθρακούχο νερό)
- Αλάτι

Τρόπος Παρασκευής:

Καθαρίστε, πλύντε, ζεματίστε και στραγγίστε καλά το σπανάκι.
Αν είναι κατεψυγμένο, απλώς στίψτε και στραγγίστε το καλά.
Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίξτε και σωτάρετε ελαφρά μέσα σ' αυτό τα δύο κρεμμύδια και το πράσο.
Ρίξτε το σπανάκι, το άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατέψτε και κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά.
Στρώστε σε ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα - ένα.
Απλώστε πάνω σ' αυτά το μίγμα του σπανακιού, πασπαλίστε στην επιφάνεια λίγο πιπέρι φρεσκοκομμένο και στρώστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και πάλι ένα - ένα.
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια, περιχύστε τη με όσο λάδι περίσσεψε και βάλτε τη στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήστε τη 15', βγάλτε την και περιχύστε τη με τη σόδα.
Ξαναβάλτε τη στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο για 45' περίπου ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.
Σερβίρετέ τη ζεστή ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη..

Σπανακοτυρόπιτα σε φόρμα

Υλικά:
- 1 κ. σπανάκι
- 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 πατάτα
- 2 αυγά
- 1 φλιτζανάκι τραχανά γλυκό (για να τραβήξει τα υγρά)
- ¼ τριμμένο κασέρι (ή οποιοδήποτε άλλο κίτρινο τυρί θέλετε)
- Αλάτι - Πιπέρι
- 4 φύλλα κρούστας
- Ανηθο
- Αλάτι

Τρόπος Παρασκευής:

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και τα μαραίνουμε με λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το σπανάκι να μαραθεί κι αυτό, τρίβουμε ωμή την πατάτα στο ψιλό του τρίφτη ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Σε στρογγυλή φόρμα κεϊκ (με τρύπα) στρώνουμε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ανάμεσα και φροντίζοντας να αφήνουμε φύλλο να περισσεύει γύρω-γύρω, για να το γυρίσουμε ώστε να σκεπαστεί η κουλούρα που θα σχηματισθεί.
Βάζουμε μέσα το μίγμα των χορταρικών, σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλο, ραντίζουμε με λίγο λάδι και νερό και ψήνουμε για 60΄ στους 180 C (μέχρι να ροδίσει το φύλλο).
Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και έχουμε μια εντυπωσιακή "Κουλούρα με σπανάκι".

Λαχανόπιτα στη γάστρα

Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 2 ποτήρια νερό
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- ½ κούπα λάδι
- λίγο ξύδι με το μάτι
- λίγη μαργαρίνη
- 500 γραμ. διάφορα χόρτα (λάπατα, σπανάκια, κρεμμυδάκι φρέσκο)
- ½ κιλό κατσικίσιο τυρί χοντροτριμμένο
- Αλάτι
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε πρώτα το αλατάκι, για να μην το ξεχάσουμε, το λαδάκι, το ξύδι, το νερό και τέλος το αλεύρι όσο πάρει.
Αρχικά ανακατεύουμε και στη συνέχεια ζυμώνουμε το μίγμα με τους καρπούς μας.
Αφού ετοιμαστεί, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 20’, σκεπάζοντάς το με μια υγρή πετσέτα.
Χωρίζουμε το ζυμάρι στην μέση, έτσι ώστε να φτιάξουμε 10 φύλλα για την πάνω και 10 για την κάτω μεριά της πίτας.
Χωρίζουμε λοιπόν επιπλέον το μισό ζυμάρι σε 10 ομοβαρή μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα τους με το πλάστη σε μέγεθος μικρού τηγανιού.
Στήνουμε τα φύλλα αυτά το ένα πάνω στο άλλο βάζοντας βουτυράκι ενδιάμεσα τους.
Αμέσως μετά τα ανοίγουμε όλα μαζί με τον πλάστη στο μέγεθος του μεγάλου ταψιού.
Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και για τα επάνω φύλλα.
Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα κόβουμε και τα ζεματάμε.
Βουτυρώνουμε το ταψάκι και στρώνουμε τα κάτω φύλλα.
Στη μέση προσθέτουμε τα χόρτα, το τυράκι και ραντίζουμε με τα χτυπημένα αυγά.
Τέλος, προσθέτουμε τα πάνω φύλλα και λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια της πίτας.
Την ψήνουμε στην γάστρα, όντας νοσταλγοί αυτής της παράδοσης.
Όταν η πίτα είναι έτοιμη την βρέχουμε με λίγο νεράκι και την σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα να κάτσει για 5’ για να μην τρίβεται.
Έπειτα την κόβουμε και όποιος προλάβει έφαγε.

Πίτα ζουλιχτή

Υλικά:
- 700 γραμ. αλεύρι σκληρό
- 300 γραμ. αλεύρι μαλακό
- 10 γραμ. αλάτι
- 800 γραμ. νερό
- 1 χεριά σπανάκι
- 1 χεριά αυλούκια
- 1 χεριά λάπατα
- 1 χεριά τσουκνίδια
- 1 χεριά βλήτα
- 1 χεριά σέσουλα
- 1 χεριά πράσα
- λίγο μαϊντανό
- λίγο άνηθο
- λίγο δυόσμο
- 2 κρεμμύδια ξέρα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- ελαιόλαδο
- αλατάκι και πιπεράκι
Τρόπος Παρασκευής:
Αρχικά σε μια λεκάνη φτιάχνουμε τη ζύμη.
Έτσι, βάζουμε τα αλεύρια τα ανακατεύουμε λιγάκι, ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το νεράκι αλατισμένο.
Πρώτα ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε ώσπου να πετύχουμε τη ζύμη.
Έπειτα την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20’ σκεπάζοντάς την με βαμβακερό ύφασμα.
Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε αρχικά τα κρεμμύδια και τα πράσα, και μετά αχνίζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά για 30’ περίπου, ανακατεύοντας συχνά.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε κούντια (μπαλάκια) των 120 γραμμαρίων.
Για ένα ταψάκι χρειαζόμαστε περίπου 8 κούντια.
Κατόπιν χωρίζουμε τα κούντια στη μέση και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με το πλάστη σε μικρό πιτάκι.
Βάζουμε το ένα πιτάκι πάνω στο άλλο αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο λαδάκι και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλο φύλλο.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα 8 κούντια, έτσι έχουμε 8 φύλλα.
Λαδώνουμε το κάθε φύλλο και απλώνουμε την γέμιση κατά μήκος του.
Τα τυλίγουμε και τα στρώνουμε στο ταψάκι σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους.
Ψήνουμε την ζουλιχτή πίτα για περίπου 70’ στους 180°-200°C.