Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Σπανακόπιτα νηστίσιμη

Υλικά:
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή 1/2 κιλό κατεψυγμένο
- 1/3 κούπας λάδι
- 3/4 κούπας κρεμμύδι τριμμένο
- 8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
- 3/4 κούπας λάδι ή σπορέλαιο
- 3/4 κούπας σόδα (ανθρακούχο νερό)
- Αλάτι

Τρόπος Παρασκευής:

Καθαρίστε, πλύντε, ζεματίστε και στραγγίστε καλά το σπανάκι.
Αν είναι κατεψυγμένο, απλώς στίψτε και στραγγίστε το καλά.
Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει, ρίξτε και σωτάρετε ελαφρά μέσα σ' αυτό τα δύο κρεμμύδια και το πράσο.
Ρίξτε το σπανάκι, το άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ανακατέψτε και κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά.
Στρώστε σε ταψάκι τα μισά φύλλα λαδώνοντάς τα ένα - ένα.
Απλώστε πάνω σ' αυτά το μίγμα του σπανακιού, πασπαλίστε στην επιφάνεια λίγο πιπέρι φρεσκοκομμένο και στρώστε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα και πάλι ένα - ένα.
Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια, περιχύστε τη με όσο λάδι περίσσεψε και βάλτε τη στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήστε τη 15', βγάλτε την και περιχύστε τη με τη σόδα.
Ξαναβάλτε τη στο φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο για 45' περίπου ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια της.
Σερβίρετέ τη ζεστή ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου