Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τυρόπιτα με Καταΐφι

Υλικά:
- 1 πακέτο (250 γρ.) καταΐφι
- 200 γρ. ποικιλία τυριών που λιώνουν όπως ένταμ, τσένταρ, κέρυγκολντ, μίλνερ, γκούντα, κασέρι, ρεγκάτο κλπ.
- 200 γρ. φέτα
- 2 αυγά
- 1 κρέμα γάλακτος (λάιτ)
- 1 ποτήρι γάλα
- 75 gr. βούτυρο (περίπου 1/3 πακέτου)
- Λευκό πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής:
Συνήθως βάζουμε ποικιλία τεσσάρων τυριών τα οποία τρίβουμε και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε το καταΐφι με τα δάκτυλα να αφρατέψει και να μην είναι κολλημένες οι κλωστές μεταξύ τους.
Τοποθετούμε μια γεμάτη κουταλιά τυρί και τυλίγουμε όπως το γλυκό ή όπως τα ντολμαδάκια.
Εάν δεν έχετε ξανατυλίξει από τα πιο παραπάνω το γυρνάτε κυλινδρικά προσέχοντας τις δύο άκριες να γυρίσουν προς τα μέσα για να μη χύνεται απ’ έξω το τυρί και συνεχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι το επιθυμητό πάχος.
Τραβάμε και κόβουμε με τα χέρια.
Τοποθετούμε το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο πυρέξ.
Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε με μια κουταλιά της σούπας, κάθε κομμάτι.
Κτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα και το πιπέρι και βρέχουμε όλα τα κομμάτια κουταλιά-κουταλιά.
Αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα να απορροφήσει το γάλα και να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
C.

Μπαμπανάτσα με αυγά απο την Ηπειρο

Υλικά:
- 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κιλό σπανάκι
- ½ κιλό σέσκουλα (ή οτιδήποτε άλλο βρούμε από χόρτα)
- ½ κιλό φέτα τυρί
- 4 αβγά
- 1 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι - πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής:
Μία εύκολη πίτα από την Ήπειρο είναι η πατσαριά ή μπαμπανάτσα που φτιάχνεται με χυλό, αντί ζύμης για φύλλο και ό,τι γέμιση θέλουμε εμείς.
Η παραδοσιακή πίτα βέβαια, δεν έχει αυγά, αλλά για πιο πλούσια γεύση, εμείς τα προσθέσαμε σε αυτή τη συνταγή.
Πλένουμε τα χόρτα και τα κόβουμε με ένα μεγάλο ψαλίδι μέσα σε μια μεγάλη γαβάθα.
Σε ένα δεύτερο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι.
Χτυπάμε τα δύο αβγά, τα ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε λίγο λάδι, ρίχνουμε το νεράκι σιγά-σιγά και χτυπάμε, ώσπου τα υλικά γίνουν ένας παχύρευστος χυλός.
Θρυμματίζουμε τη φέτα και τη ρίχνουμε στη γαβάθα με τα χόρτα, προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
Χτυπάμε τα άλλα δυο αυγά σε ένα μπολάκι μαζί με λίγο ελαιόλαδο και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στα χόρτα.
Απλώνουμε το μισό χυλό σε ένα λαδωμένο ταψί, ρίχνουμε από πάνω τα χόρτα με τη φέτα, διαλύουμε τον υπόλοιπο χυλό με λίγο νεράκι και τον περιχύνουμε πάνω από τα χόρτα.
Τέλος, πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 190°C.

Χορτοτραχανόπιτα στριφτή

Υλικά:
- 10 χούφτες αλεύρι σκληρό ή μαλακό ή σε αναλογία 70%+30% αντίστοιχα.
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- Χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
- 1 κιλό σπανάκι- 3 πράσα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- μισό ματσάκι άνηθο
- 3/4 του κιλού φέτα
- 1 κούπα τραχανά
- ½ κούπα βούτυρο ή λάδι
- αλάτι και πιπέρι


Τρόπος Παρασκευής:
Με το αλεύρι, το αλάτι και το χλιαρό νερό, φτιάχνουμε το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια και τα αφήνουμε για 20΄να ξεκουραστούν.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα πράσα, το κρεμμυδάκι και τον άνηθο.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα παραπάνω υλικά, προσθέτουμε την φέτα τριμμένη, τον τραχανά, το βούτυρο ή το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανοίγουμε τα 10 στρογγυλά φύλλα.
Κάθε φύλλο, το διπλώνουμε μία φορά και κατά μήκος τοποθετούμε λίγο από την γέμιση.
Διπλώνουμε τις άκρες του για να μη φύγει η γέμιση, το τυλίγουμε σε ρολό, το στρίβουμε, το κάνουμε σαλίγκαρο και το τοποθετούμε στην μέση ενός λαδωμένου ταψιού.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία τοποθετούμε περιμετρικά στο πρώτο (από το κέντρο προς τα έξω) μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Αλείφουμε με λίγο λάδι από πάνω τα φύλλα, έπειτα τα ραντίζουμε με λίγο νερό (για να μη αρπάξουν).
Ψήνουμε την πίτα στο φούρνο στους 200ο ή στη γάστρα για μία ώρα και 15΄.
Συνοδεύεται με χωριάτικο λουκάνικο, γιαούρτι και λευκό κρασί.
.