Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Χορτοτραχανόπιτα στριφτή

Υλικά:
- 10 χούφτες αλεύρι σκληρό ή μαλακό ή σε αναλογία 70%+30% αντίστοιχα.
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- Χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
- 1 κιλό σπανάκι- 3 πράσα
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- μισό ματσάκι άνηθο
- 3/4 του κιλού φέτα
- 1 κούπα τραχανά
- ½ κούπα βούτυρο ή λάδι
- αλάτι και πιπέρι


Τρόπος Παρασκευής:
Με το αλεύρι, το αλάτι και το χλιαρό νερό, φτιάχνουμε το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια και τα αφήνουμε για 20΄να ξεκουραστούν.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα πράσα, το κρεμμυδάκι και τον άνηθο.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα παραπάνω υλικά, προσθέτουμε την φέτα τριμμένη, τον τραχανά, το βούτυρο ή το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανοίγουμε τα 10 στρογγυλά φύλλα.
Κάθε φύλλο, το διπλώνουμε μία φορά και κατά μήκος τοποθετούμε λίγο από την γέμιση.
Διπλώνουμε τις άκρες του για να μη φύγει η γέμιση, το τυλίγουμε σε ρολό, το στρίβουμε, το κάνουμε σαλίγκαρο και το τοποθετούμε στην μέση ενός λαδωμένου ταψιού.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία τοποθετούμε περιμετρικά στο πρώτο (από το κέντρο προς τα έξω) μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Αλείφουμε με λίγο λάδι από πάνω τα φύλλα, έπειτα τα ραντίζουμε με λίγο νερό (για να μη αρπάξουν).
Ψήνουμε την πίτα στο φούρνο στους 200ο ή στη γάστρα για μία ώρα και 15΄.
Συνοδεύεται με χωριάτικο λουκάνικο, γιαούρτι και λευκό κρασί.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου