Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Τσουκνιδοσπανακοτυρόπιτα

Υλικά:
- ½ κιλό σπανάκι
- ½ κιλό τσουκνίδι
- ½ κούπα τυρί
- 4 με 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι άνηθο
- αλάτι
- 1,5 κούπα νερό
- 2 κουταλάκια αλάτι
- αλεύρι όσο πάρει
- λίγο καλαμποκέλαιο
Τρόπος Παρασκευής:
Αν είμαστε αρχάριοι στο άνοιγμα του φύλλου, διαλύουμε λίγη μαγιά σε ζεστό νερό.
Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και το αλεύρι σιγά-σιγά.
Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη.
Η μαγιά βοηθάει, στο να ανοίγει καλύτερα το φύλλο.
Μόλις το ζυμάρι είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε 16 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με ζελατίνα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά περίπου.
Κόβουμε τα σπανάκια με ένα ψαλίδι, επειδή είναι πιο εύκολη μέθοδος και δεν μαυρίζει πολύ το χόρτο.
Τρίβουμε τις τσουκνίδες με μια πετσέτα, για να μην μας τσιμπάνε στα χέρια μας.
Τις κόβουμε κι αυτές ψιλές-ψιλές.
Τέλος κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με αλάτι, για να τριφτούν.
Τα ζουλάμε καλά με το χέρι, για να φύγουν τα ζουμιά τους.
Αμέσως μετά, είναι ώρα να ανοίξουμε το φύλλο με τον πλάστη. Ανοίγουμε ένα-ένα τα μπαλάκια, τα λαδώνουμε με το πινέλο και φτιάχνουμε δυο πύργους με 8 φύλλα ο καθένας τους.
Όταν βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, για τον κάθε πύργο, προσέχουμε να μην παίρνουν αέρα ανάμεσά τους.
Ανοίγουμε τον κάθε πύργο ξεχωριστά στο μέγεθος του ταψιού.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο λαδωμένο ταψί.
Βάζουμε το τυρί στη γέμιση.
Την τοποθετούμε στο ταψί και πάνω της βάζουμε το δεύτερο φύλλο. Τυλίγουμε τον κόθρο, λαδώνουμε την πίτα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 60 λεπτά περίπου.
Κόβουμε και τρώμε όλοι από το ταψί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου