Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Μακαρονόπιτα με πέννες

Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 500 γρ. πέννες
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 300 γρ. τυρί γκούντα
- 300γρ. τυρί έμενταλ
- 300γρ. ζαμπόν
- 1 αυγό
- αλάτι – πιπέρι
- βούτυρο γάλακτος
Τρόπος Παρασκευής:
Βράζουμε τις πέννες, σουρώνουμε και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα τυριά και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε το μείγμα απο την φωτιά και προσθέτουμε τα αλλαντικά.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας, στρώνουμε 3 φύλλα στον πάτο του, ρίχνουμε το μείγμα.
Στρώνουμε άλλα 3 φύλλα απο πάνω.
Βουτυρώνουμε και αλείφουμε με ένα αυγό.
Ψήνουμε για 15΄ στους 250 βαθμούς.

Μανιταρόπιτα

Υλικά:
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- ½ φλ. τσαγιού σπορέλαιο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 250 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
- 1 κιλό μανιτάρια
- αλάτι και πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής:
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Μόλις μαραθεί ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι και στο τέλος το μπέικον.
Μόλις είναι έτοιμη, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το νερό, το αλάτι, το σπορέλαιο και το ξύδι.
Ρίχνουμε το αλεύρι σε δόσεις, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει το ζυμάρι μας αρκετά σκληρό.
Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί περίπου, για μισή ωρίτσα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια, δουλεύουμε το καθένα για λίγο ξεχωριστά, και τα αφήνουμε πάλι να ξεκουραστούν για 10 λεπτάκια.
Στη συνέχεια, τ' ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να γίνουν αρκετά λεπτά.
Τα λαδώνουμε, βάζουμε γέμιση (σχηματίζουμε ένα μπαστουνάκι), διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και το τυλίγουμε σε ρολό.
Μόλις φτιάξουμε και τα 6 μπαστούνια τα βάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ωρίτσα.

Μαμαλίγκα με κολοκύθι

Υλικά:
- 750 γρ. αλεύρι
- 8 αυγά
- 4-5 τριμένα κολοκυθάκια
- 750 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο με τα χέρια μας
- 1 κούπα βούτυρο
- 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- 2 κούπες γάλα
- 1 κουταλάκι αλάτι
Τρόπος Παρασκευής:
Βάζουμε σε μία λεκανίτσα, το αλεύρι, το αλάτι και το μπέκιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε ελαφρά τα 6 αυγά και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι μας μίγμα μας να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός όχι πολύ αραιός.
Κρατάμε λίγο από το βούτυρο και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στον χυλό, το ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το τυρί, τα τριμένα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσεκτικά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε τον χυλό μας, απλώνουμε από πάνω ελαφρά χτυπημένα τα άλλα 2 αυγά και το βούτυρο.
Ψήνουμε στους 200°C για 45 λεπτά περίπου.

Mπατζίνα Θεσσαλική

Υλικά:
- 3 αυγά
- 1 μέτριο κολοκυθάκι
- μισό πακέτο βιτάμ
- 2 ποτήρια γάλα
- Λίγο λάδι
- Αλάτι
- 3 κούπες τυρί φέτα σκληρή
- Αλεύρι όσο πάρει
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια βαθιά λεκάνη, ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα το βιτάμ το οποίο προηγουμένως θα έχουμε αφήσει έξω από το ψυγείο ώστε να μαλακώσει πολύ, λίγο αλάτι και το κολοκυθάκι το οποίο θα έχουμε πρώτιστα περάσει από τον τρίφτη.
Ανακατεύουμε τα υλικά μας και κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι σε μικρές ποσότητες, ώστε να δημιουργηθεί μια μάζα σαν κουρκούτι, δηλαδή όχι σκληρή, αλλά ούτε και να ''τρέχει''.
Αλείφουμε λάδι σε τετράγωνο ταψί, ρίχνουμε το μείγμα, πασπαλίζουμε με τυρί και ''στάζουμε'' ψιλές λωρίδες από λάδι.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
Η ποσότητα του τυριού, μπορεί να είναι και περισσότερη αναλόγως την προτίμηση του καθενός.
Αλλά επιμένω ότι το τυρί πρέπει να έχει τέλεια γεύση, γιατί αυτό είναι που δίνει τη νοστιμιά.
Τρώγεται φυσικά με τα χέρια και αν κρίνω από όσους την έχουν δοκιμάσει, μετά μανίας.

Γιαννιώτικη κολοκυθόπιτα

Υλικά:
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γραμμάρια τυρί φέτα Δωδώνης θρυμματισμένη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο
- 3 αυγά χωριάτικα χτυπημένα
- 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- πιπέρι και αλάτι
- ελαιόλαδο για το άλειμμα ταψιού και φύλλων.
- 9 χούφτες αλεύρι,
- 200 γρ. βούτυρο,
- 1 κτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ,
- αλάτι
- ξύσμα από 1 λεμόνι,
- νερό χλιαρό (όσο πάρει)


Τρόπος Παρασκευής:
Πρώτα φτιάχνουμε 9 φύλλα.
Ξύνουμε τα κολοκυθάκια σε ένα τρίφτη.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους.

Ανακατεύουμε το μείγμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουμε τα μισά φύλλα σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντας το κάθε φύλλο.
Στρώνουμε επάνω την γέμιση και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα.
Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45΄ περίπου.

Κιμαδόπιτα με χυλοπίτες

Υλικά:
- 1 κιλό κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού χυλοπίτες
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 5 αυγά
- 1 φλιτζάνι βούτυρο
- Mοσχοπίπερο, Aλάτι
- 15 φύλλα για πίτα
Τρόπος Παρασκευής:
Tσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο.
Pίχνουμε τον κιμά να τσιγαριστεί.
Pίχνουμε μετά τις χυλοπίτες μαζί με το γάλα και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθεί το ζουμί τους.
Kατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσουν.
Xτυπάμε κατόπιν τ' αυγά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
Mπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο.
Tοποθετούμε στο ταψί, (στρόγγυλο 48 νούμερο), 7 φύλλα βουτυρωμένα, βάζουμε τη μισή γέμιση τη σκεπάζουμε με τρία φύλλα βουτυρωμένα και προσθέτουμε την άλλη μισή γέμιση.
Tοποθετούμε άλλα 5 φύλλα βουτυρωμένα.
Tο τελευταίο φύλλο το "σουρώνουμε".
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει.

Κιμαδόπιτα απλή

Υλικά:
- 1 κιλό κιμά
- 1 1/2 φλυτζάνι λάδι
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 2 κουταλιές πελτέ
- 1 ξύλο κανέλλα

- λίγη φρυγανιά
- 2 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
- 3 αυγά
- 1 φλυτζάνια βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κιλό φύλλο

Τρόπος Παρασκευής:
Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια.
Προσθέτετε τον κιμά και με πιρούνι τον πιέζετε και ανακατεύετε να μην μείνει μεγάλα κομμάτια
Αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό.
Aλατοπιπερώνετε.
Προσθέτετε την φρυγανιά, τον μαϊντανό, τον πελτέ και την κανέλλα.
Χτυπάτε τ΄αυγά.
Προσθέτετε το τυρί και τ΄αυγά στην κατσαρόλα.
Βουτυρώνετε το ταψί.
Απλώνετε τα μισά φύλλα αφού πάντα ανάμεσα από το καθένα τα βρέχετε με το βούτυρο. Φροντίστε να καλύπτετε όλο το ταψί με τα φύλλα.
Ρίχνετε το κρέας και το απλώνετε προσεχτικά να μην σχιστεί το φύλλο από κάτω.
Απλώνετε τα υπόλοιπα φύλλα και ανάμεσα το βούτυρο.
Γυρίζετε αυτά που περισεύουν έξω από το ταψί πρός τα μέσα Κόβετε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και ραντίζετε με νερό.
Ψήνετε μισή ώρα με τρία τέταρτα σε μέτριο φούρνο.

Κιμαδόπιτα με μελιτζάνες

Υλικά:
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 4 μελιτζάνες (φλάσκες)
- 4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 1 ποτήρι του κρασιού γλυκό τραχανά
- 1/2 λίτρο γάλα - 1/2 λίτρο νερό
- αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα
για το φύλλο:
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 ποτήρια περίπου χλιαρό νερό
Αλάτι - ελάχιστο ξύδι - λάδι
Τρόπος Παρασκευής:
Ανοίγουμε τα 11 φύλλα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ αφού τα πλύνουμε καλά.
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε και αυτές στο μπλέντερ και τις πλένουμε πολύ καλά.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τον κιμά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα (τσιγαρίζουμε καλά μέχρι να ασπρίσει).
Προσθέτουμε το γάλα και το νερό, τον τραχανά, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Τοποθετούμε 4 φύλλα στο κάτω μέρος (αφού τα λαδώσουμε καλά) και στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας ανάμεσα σε κάθε φύλλο γέμιση μέχρι να μας μείνουν 3 φύλλα.
Τα τελευταία τρία τα τοποθετούμε όπως τα πρώτα (χωρίς γέμιση).
Τέλος αφού ρίξουμε το λάδι, ραντίζουμε την πίτα με νερό, την κόβουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 180 C για μιάμιση ώρα.

Μπομπότα (η κλασσική συνταγή)

Υλικά:
- 1 1/2 - 2 κιλά κίτρινη κολοκύθα σε κομματάκια
- 1/2 κιλό αλεύρι καλαμποκίσιο
- 2 κούπες νερό
- 1 κούπα λάδι
- αλάτι και πιπέρι

- 1/2 κιλό φέτα σκληρή
Τρόπος Παρασκευής:
Βράζουμε την κολοκύθα με 1 κούπα νερό ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το λάδι, 1 κούπα νερό, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, το τυρί και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε το μίγμα μας σε ελαφρά λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 250 C για 45’, μέχρι να ροδίσει.
Προσοχή να μην ξεραθεί!
Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την κόβουμε μπακλαβαδωτά.

Συνοδεύεται με κόκκινο ξηρό κρασί, προτείνεται ένα κρασί από Ξινόμαυρο.

Μπομπότα με γιαούρτι

Υλικά:
- 3 αυγά
- 1 κούπα γιαούρτι
- 1 κούπα γάλα
- 1 κούπα αραβοσιτέλαιο
- 1 1/2 κούπα αλεύρι κανονικό
- 1 1/2 κούπα αλεύρι καλαμποκίσιο
- 3 κουταλάκια μπέικιν
- 250 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
- λίγο αλάτι
- ελάχιστη σόδα διαλυμένη σε λίγο λεμόνι


Τρόπος Παρασκευής:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε σε ταψί καλά αλειμμένο με λάδι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200°.

Πρασοκιμαδόπιτα από τη Βεργίνα

Υλικά:
- 800 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- Χλιαρό νερό όσο πάρει
- 4 πράσα
- 400 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό
- Άνηθο
- 1 κούπα νερό
Τρόπος Παρασκευής:
Με το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το χλιαρό νερό, φτιάχνουμε το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 2 μπάλες και το αφήνουμε για 20΄να ξεκουραστεί.
Μέχρι τότε :
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα τσιγαρίζουμε για 5΄ με το νερό σε μια κατσαρόλα.
Ρίχνουμε κατόπιν μέσα και τον κιμά και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί μέχρι να ψηθεί ο κιμάς.
Στο τέλος προσθέτουμε και τον άνηθο.
Ανοίγουμε στρογγυλό το ένα φύλλο, ελαφρώς παχύ (3 mm περίπου), στο μέγεθος του ταψιού και με ένα πινέλο, το αλείφουμε με βούτυρο.
Πιέζοντας με τον δείκτη το χεριού μας χαράσσουμε ένα μικρό κύκλο στη μέση του και ακτίνες περιμετρικά (σαν τον ήλιο της Βεργίνας).
Κατόπιν με ένα μαχαίρι χαράσσουμε ένα μεγαλύτερο κύκλο, κόβουμε τα εξωτερικά
κομμάτια του φύλλου και τα βάζουμε επάνω στον εσωτερικό.
Στη συνέχεια γυρίζουμε τα χαραγμένα κομμάτια του εσωτερικού φύλλου προς το κέντρο και αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο φύλλο.
Τα αφήνουμε 15΄να ξεκουραστούν.
Ανοίγουμε ξανά το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Ρίχνουμε την γέμιση και την σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του και αφού παγώσει το βούτυρο, το αλείφουμε πάλι με καλαμποκέλαιο ώστε να γυαλίσει.
Χαράσσουμε και ψήνουμε την πίτα στο φούρνο ή στη γάστρα.
Συνοδεύεται με χωριάτικο λουκάνικο, γιαούρτι και λευκό κρασί.