Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Μετσοβίτικη Χορτόπιτα

Υλικά:
Για τη γέμιση:
- 1 kg σέσκουλα, λάπατα, σπανάκι, πράσα
- ½ kg φέτα τριμμένη
- 1 φλυτζάνι ξινό τραχανά
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- Ελαιόλαδο, Αλάτι

Για τη Ζύμη:
- 4 κούπες αλεύρι
- 1½ κούπα νερό
- Ελαιόλαδο, Ξύδι, Αλάτι
Τρόπος Παρασκευής:
Για τη γέμιση:
Πλένουμε καλά όλα τα χόρτα.
Τα πράσα τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε χωριστά σε ένα ταψί.
Τα τρίβουμε με αλάτι για να φύγει η πικρίλα τους και να μαλακώσουν.
Για τα υπόλοιπα χόρτα ισχύει η ίδια διαδικασία μόνο που αυτά δεν χρειάζεται να μείνουν με το αλάτι.
Τα ξεπλένουμε όλα στο στραγγιστήρι και τα ρίχνουμε σε μια μικρή λεκάνη.
Προσθέτουμε στο μίγμα των χορταρικών την φέτα, 2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο λιωμένο, μισό ποτήρι ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας τραχανά ξινό και μια κοφτή κουταλιά του γλυκού αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά για να γίνει το μίγμα ομοιόμορφο.
Η γέμιση είναι έτοιμη.Βάζουμε 4 κούπες αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε μια κουταλιά ξύδι, μια κουταλιά αλάτι και μιάμιση κούπα νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρι.
Χωρίζουμε την ζύμη σε μπάλλες ίσες με την μπουνιά μας.
Ανοίγουμε 7 φύλλα.
Λαδώνουμε τον πάτο του ταψιού και τοποθετούμε τρία φύλλα το ένα πάνω στο άλλο για την κάτω στρώση.
Ανάμεσα στα φύλλα αλείφουμε λάδι με ένα πινέλο μαγειρικής για να μην κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο.
Ρίχνουμε την μισή γέμιση από πάνω απλώνοντας την ομοιόμορφα ώστε να πάει παντού σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
Βάζουμε τα δύο επόμενα φύλλα στον φούρνο και τα ψήνουμε ένα ένα μέχρι να ροδίσουν [για περίπου 5 λεπτά έκαστο στους 250 βαθμούς.
Τα τοποθετούμε πάνω από την γέμιση.
Πάνω από το ψημένο φύλλο της κορυφής απλώνουμε την άλλη μισή γέμιση.
Πάνω από την γέμιση ρίχνουμε τα δύο τελευταία φύλλα λαδώνοντας τα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Έχοντας προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς βάζουμε την πίτα να ψηθεί για μία ώρα και κάτι στους 200 C.