Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Τα τυροπιτάρια της Βαίτσας *****

Υλικά:
- 1 κιλό έτοιμο ζυμάρι από τον φούρνο
- ½ κιλό φέτα σκληρή
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
- λάδι για το τηγάνισμα
- αλάτι και πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής:
Αγοράζουμε ένα κιλό ζυμάρι για ψωμί από τον φούρνο.
Το χωρίζουμε σε 7 κομμάτια, για να φτιάξουμε εφτά τυρόψωμα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι και με τα χέρια μας το ανοίγουμε στο μέγεθος ενός πιάτου.
Προηγουμένως έχουμε αναμείξει την φέτα τριμμένη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σκορπάμε μια ποσότητα από το παραπάνω μίγμα πάνω από το ανοιγμένο ζυμάρι και το κλείνουμε εγκλωβίζοντας την γέμιση.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα 6 κομμάτια.
Πριν το τηγανίσουμε, σχηματίζουμε με το δάχτυλό μας μια τρύπα στην μέση του, για να τηγανιστεί καλύτερα εσωτερικά.
Τρώγεται ζεστό..

Η Στριφτή τυρόπιτα της θειάς Αργύρως απο την Κυρτώνη *****

Υλικά:
- 1 κιλό τριμμένη, σκληρή χωριάτικη φέτα
- 1 Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου για το άλειμμα των φύλλων
- 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
- 1 κουταλιά αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- νερό χλιαρό, όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Το ζυμάρι είναι έτοιμο, όταν δεν κολλάει στο χέρι μας.
Το χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια ισοβαρή και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά περίπου, σκεπάζοντάς τα με μια υγρή βαμβακερή πετσέτα.
Αμέσως μετά, παίρνουμε ένα μπαλάκι, το αλείφουμε με λίγο Βιτάμ και το ανοίγουμε με τα δυό μας χέρια, στο μέγεθος του ταψιού.
Σκορπάμε από πάνω του το 1/5 της τριμμένης φέτας και το κλείνουμε από έξω προς τα μέσα.
Το βουτυρώνουμε από πάνω και πάλι και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός κυκλικού βουτυρωμένου ταψιού διαμέτρου 40εκ.
Την ίδια εργασία κάνουμε και για το άλλο φύλλο, βάζοντας το, πάνω από το προηγούμενο που ανοίξαμε.
Ακολουθεί το τρίτο κλπ μέχρι και το πέμπτο, σχηματίζοντας ένα μικρό πύργο.
Στη συνέχεια όλα μαζί τα απλώνουμε, πιέζοντάς τα ώστε να καλύψουν όλο το ταψί.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πίτας με αρκετό Βιτάμ και την χαράσσουμε ελαφρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου στους 200 C, μέχρι να ροδίσει.
Την συνταγή μου την έδωσε η κ. Αργυρώ Ευαγγελίου - Κολοκύθα, από την Κυρτώνη Λοκρίδας.

Η Μπαμπανέτσα του φίλου μου, Βαγγέλη *****

Υλικά:
- 1 κιλό σπανάκι
- 4 πράσα φρέσκα
- ½ ματσάκι άνηθο
- 3/4 κιλού τυρί
φέτα σκληρή
- 1 κιλό περίπου καλαμποκάλευρο
- 1 πακέτο βιτάμ & μαργαρίνη
- 1 ποτήρι λάδι στο τέλος
- αλάτι και πιπέρι


Τρόπος Παρασκευής:
Πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι ο πλαστός είναι μια πίτα που για να την φτιάξετε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας!
Έχετε από κοντά μια πετσετούλα και ξεκινήστε με όρεξη για ‘χειροτεχνία’.
Είναι μια πάρα πολύ απλή πίτα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και γίνεται στο άψε σβήσε.
Α! είναι φυσικά πολύ νόστιμη.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε καλά τα χόρτα.

Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε ένα κουταλάκι αλάτι και πιπέρι.
Μέσα στα χόρτα ρίχνουμε τρείς κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τρίβουμε με το χέρι την φέτα.
Ανακατεύουμε καλά.

Το μίγμα των χόρτων είναι έτοιμο.
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, ορθογώνιο κατά προτίμηση.

Πιάνουμε με το ένα χέρι λίγο από το μίγμα βιτάμ και αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, χωρίς να το τσιγκουνευόμαστε.
Με τα τέσσερα δάκτυλα του χεριού μας χαράσσουμε την στρώση του Βιτάμ (κάτι σαν κοτλέ). Αυτό βοηθάει την πίτα να ψηθεί καλά από κάτω και να γίνει τραγανή.
Σκουπιζόμαστε με την πετσετούλα, γιατί πρόκειται να πιάσουμε το καλαμποκάλευρο και συνεχίζουμε.
Βάζουμε στη χούφτα καλαμποκάλευρο και πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάτο του ταψιού μέχρι να τον καλύψουμε καλά.

Με το χέρι παίρνουμε νερό και ραντίζουμε το καλαμποκάλευρο για να νοτιστεί. Επαναλαμβάνουμε την εργασία αυτή άλλες δύο φορές. (πασπάλισμα και βρέξιμο με νερό).
Από πάνω ρίχνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, την γέμιση των χόρτων.
Πάνω από τα χόρτα ρίχνουμε άλλη μια στρώση καλαμποκάλευρο μέχρι να τα καλύψουμε καλά. Ραντίζουμε πάλι με το νερό το καλαμποκάλευρο και από πάνω προσθέτουμε ένα ποτήρι λάδι να πάει παντού.
Την βάζουμε στον φούρνο για μία ώρα και ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Συνοδεύεται με γιαούρτι, χωριάτικο λουκάνικο και καλό κρασί.
Την συνταγή μου την έδωσε ο φίλος μου Βαγγέλης Σκαριώτης, απο την μαγευτική Μακρακώμη Φθιώτιδας.

Η Μηλόπιτα του Νίκου *****

Υλικά:
- 4 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 4 αυγά
- βιτάμ για το άλειμμα του ταψιού
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη

- ζάχαρη για το πασπάλισμα
- αλεύρι Φαρίνα, όσο πάρει
- κανέλλα και λίγη ζάχαρη για το πασπάλισμα


Τρόπος Παρασκευής:
Βουτυρώνουμε το ταψί μας (32εκ.) με αρκετό βιτάμ.
Από πάνω πασπαλίζουμε με αρκετή κανέλλα και κατόπιν με ζάχαρη.
Κόβουμε σε φέτες τα μήλα και τα στρώνουμε στο ταψί μας, το ένα να καλύπτει έλαφρώς το άλλο.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε μαζί τους κρόκους και την ζάχαρη, προσθέτουμε την μαρέγκα και λίγο-λίγο το αλεύρι (όσο πάρει για να γίνει αραιός χυλός).
Ρίχνουμε τον χυλό πάνω από τα μήλα του ταψιού μας και ψήνουμε μισή ώρα περίπου την μηλόπιτα σε μέτριο φούρνο στούς 180 βαθμούς.
Όταν ψηθεί την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε.
Τρώγεται ζεστή ή κρύα.

Πίτα της κυρα Κικίτσας απο το Μονοδένδρι *****

Υλικά:
- 3 χούφτες αλεύρι
- 2 αβγά
- αλάτι
- νερό
- 100 γρ.βούτυρο για το πασπάλισμα της πίτας και
το άλειμμα του ταψιού
- 200 γραμμ τυρί φέτα


Τρόπος Παρασκευής:
Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό ή όσο πάρει κατά τη κυρία Κικίτσα.
Aνακατεύουμε καλά με το χέρι και ρίχνουμε ένα -ένα τα δύο αβγά.
Ανακατεύουμε το μίγμα καλά για να ενσωματωθούν τ΄ αβγά.
Το μίγμα πρέπει να γίνει σαν χυλός.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί καλά.
Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και το απλώνουμε να πάει παντού.
Θρυμματίζουμε με το χέρι μας το τυρί και το σκορπάμε στην επιφάνεια της πίτας.
Πάνω στην επιφάνεια του μίγματος σκορπάμε μικρά κυβάκια βουτύρου.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Την συνταγή αυτής της πίτας την είδα στην εκπομπή "Μπουκιά και συγχώριο" του Ηλία Μαμαλάκη.



Σπανακοτυρόπιτα του Νίκου *****

Υλικά:
- 9 χούφτες αλεύρι χωριάτικο
- 2 κουταλιές ξύδι
- 2 κουταλιές λάδι
- λίγο αλάτι
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
- 1 κιλό σκληρή φέτα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3 πράσα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- αλάτι και πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και χλιαρό νερό - όσο πάρει - και ζυμώνουμε καλά.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Τη χωρίζουμε σε 9 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 20 λεπτά.
Ρίχνουμε στο τραπέζι που θα ανοίξουμε τα φύλλα λίγο αλεύρι ή νισεστέ (για τους αρχάριους), για να μην κολλήσουν και με τον πλάστη ανοίγουμε 9 φύλλα λεπτά και στρογγυλά.
Ένα - ένα τα απλώνουμε σε καθαρό τραπέζι ή όπου αλλού υπάρχει χώρος, τοποθετώντας ανάμεσά τους μια λαδόκολλα, ώστε να στεγνώσουν ελαφρώς.
Πλένουμε, ψιλοκόβουμε και στίβουμε ελαφρώς το σπανάκι για να φύγουν τα υγρά του και ακολούθως αφού ψιλοκόψουμε και τα υπόλοιπα χόρτα (κρεμμυδάκια, πράσα και άνηθο), τα βάζουμε όλα σε μία λεκάνη.
Προσθέτουμε στο μίγμα των χορταρικών την φέτα τριμμένη, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά για να γίνει το μίγμα ομοιόμορφο.
Η γέμιση είναι έτοιμη.
Αλείφουμε τον πάτο και τα πλάγια ενός κυκλικού ταψιού (διαμέτρου περίπου 40 εκ.) με λάδι.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο της πίτας στο ταψί, ώστε να καλύπτει τον πάτο του και να ανασηκώνεται λίγο στα πλάγια.
Τα επόμενα τρία φύλλα τα απλώνουμε σουρωμένα στον πάτο του ταψιού, αφού τα λαδώσουμε.
Ρίχνουμε τη μισή γέμιση και την απλώνουμε προσεχτικά να μην σχιστούν τα φύλλα από κάτω.
Απλώνουμε άλλα δύο λαδωμένα φύλλα και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα των χορταρικών.
Τέλος τοποθετούμε άλλα τρία φύλλα λαδωμένα.
Γυρίζουμε το πρώτο φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί προς τα μέσα, φτιάχνοντας τον γνωστό κόθρο.
Κόβουμε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και την ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε την πίτα 1 ώρα και 15΄στους (200 C).

Τεμπελοτυρόπιτα *****

Υλικά:
- ½ κιλό φέτα
- 3-4 αβγά
- ½ κιλό φρέσκο γάλα
- 250 γρ. γιαούρτι
- 150 γρ. αλεύρι
- 2-3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
- αλάτι και πιπέρι
- Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Τρόπος Παρασκευής:
Θρυμματίζουμε τη φέτα με το πιρούνι.
Ρίχνουμε λίγο πιπεράκι και προσθέτουμε τα αβγά.
Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας χυλός.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το γιαούρτι και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε και το αλεύρι για να δέσει ο χυλός.
Προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο καθώς ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε το ταψί , για να μην κολλήσει η τυρόπιτα.
Ρίχνουμε στο ταψί μας το χυλό που ετοιμάσαμε και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. .

Τυρόπιτα με 4 τυριά, απο την Κατερίνα *****

Υλικά:
- 300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 300 γρ. τυρί Εμενταλ
- 300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 200 γρ. τυρί γκούντα
- 6 αυγά
- 1 φλυτζάνι βούτυρο λιωμένο
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
Τρόπος Παρασκευής:
Αναμειγνύετε σε ένα μπωλ όλα τα τυριά. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι τυριά θέλετε).
Χτυπάτε σε άλλο μπωλ τα αυγά (μόνο τους κρόκους) με το γάλα.
Βουτυρώνετε ένα ταψί 40 εκ. και στρώνετε 5 φύλλα βουτυρωμένα μεταξύ τους.
Ρίχνετε το πρώτο στρώμα γέμισης.
Βάζετε 2 ακόμα αλειμμένα φύλλα και ένα ακόμα στρώμα γέμισης.
Από πάνω βάζετε άλλα 4 φύλλα.
Χαράσσετε την τυρόπιτα με κοφτερό μαχαίρι και ρίχνετε από πάνω το μίγμα των αυγών με το γάλα.
Αφήνουμε την πίτα 15΄να απορροφήσει τα αυγά με το γάλα και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
Την συνταγή μου την έδωσε η Κατερίνα Ευαγγελίου από την Νεράτζα Κορινθίας.

Σκοπελίτικα τυροστριφτάρια *****

Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
- ½ κιλό φέτα τριμμένη ή μυζίθρα
- αλάτι - πιπέρι
- Λάδι για το τηγάνισμα


Τρόπος Παρασκευής:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και αλατίζουμε.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε σιγά-σιγά, ενώ προσθέτουμε νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ μαλακή.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Μετά την κόβουμε σε μπαλάκια των 120 γρ. και τα ανοίγουμε σε φύλλα ένα ένα με τον πλάστη.
Φροντίζουμε κάθε φύλλο να γίνει αρκετά λεπτό.
Πάνω στο πρώτο φύλλο απλώνουμε τριμμένη φέτα σε μια ευθεία γραμμή και τυλίγουμε φτιάχνοντας ένα "μπαστούνι" που το στρίβουμε, για να γίνει "σαλιγγάρι".
Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα φύλλα.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι να κάψει και τηγανίζουμε τα τυροστριφτάρια μέχρι να ροδίσουν.

Κοτόπιτα της κυρα Σούλας απο τον Χολαργό *****

Υλικά:
- 2 στήθη από κοτόπουλο
- 1 μεγάλο καρώτο
- 10 φέτες μπέικον
- 10 φέτες ζαμπόν
- 10 φέτες τυρί του τοστ
- λίγο λάδι για το τσιγάρισμα
- 1 πακέτο φύλλο έτοιμο
- Βιτάμ ή βούτυρο για άλειμμα
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα


Τρόπος Παρασκευής:
Βράζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Τεμαχίζουμε και τσιγαρίζουμε σε τηγάνι με λίγο λάδι, το καρώτο, το μπέικον και το ζαμπόν με λίγη πάπρικα.
Αλατίζουμε, πιπερώνουμε και ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια του κοτόπουλου.
Ανακατώνουμε και είναι έτοιμη η γέμιση.
Παίρνουμε τρία φύλλα τα βουτυρώνουμε μεταξύ τους και τοποθετούμε κατά μήκος λίγη γέμιση.
Τυλίγουμε σε μακρόστενα μπαστούνια κλείνοντας τα στις άκρες για να μη φύγει η γέμιση.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μπαστούνια μέσα.
Αλείφουμε από πάνω την πίτα μας και την ψήνουμε στους 180ο C για 30΄ λεπτά περίπου.

Μαμαλίγκα (πίτα Λαμίας) *****

Υλικά:
- 750 γρ. αλεύρι
- 1 χούφτα γεμάτη τραχανά ξυνό
- 8 αυγά
- 750 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο με τα χέρια
- 1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο
- 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- 2 κούπες γάλα
- αλάτι και πιπέρι


Τρόπος Παρασκευής:
Βάζουμε σε μία λεκανίτσα, το αλεύρι, το αλάτι και την μπέκιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε ελαφρά τα 6 αυγά και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός όχι πολύ αραιός.
Κρατάμε λίγο από το βούτυρο και το υπόλοιπο το ρίχνουμε στον χυλό, το ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσεκτικά.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε τον χυλό μας, απλώνουμε από πάνω ελαφρά χτυπημένα τα άλλα 2 αυγά και το βούτυρο.
Ψήνουμε στους 200°C για 45 λεπτά περίπου.