Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Η Στριφτή τυρόπιτα της θειάς Αργύρως απο την Κυρτώνη *****

Υλικά:
- 1 κιλό τριμμένη, σκληρή χωριάτικη φέτα
- 1 Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου για το άλειμμα των φύλλων
- 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
- 1 κουταλιά αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- νερό χλιαρό, όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Το ζυμάρι είναι έτοιμο, όταν δεν κολλάει στο χέρι μας.
Το χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια ισοβαρή και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά περίπου, σκεπάζοντάς τα με μια υγρή βαμβακερή πετσέτα.
Αμέσως μετά, παίρνουμε ένα μπαλάκι, το αλείφουμε με λίγο Βιτάμ και το ανοίγουμε με τα δυό μας χέρια, στο μέγεθος του ταψιού.
Σκορπάμε από πάνω του το 1/5 της τριμμένης φέτας και το κλείνουμε από έξω προς τα μέσα.
Το βουτυρώνουμε από πάνω και πάλι και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός κυκλικού βουτυρωμένου ταψιού διαμέτρου 40εκ.
Την ίδια εργασία κάνουμε και για το άλλο φύλλο, βάζοντας το, πάνω από το προηγούμενο που ανοίξαμε.
Ακολουθεί το τρίτο κλπ μέχρι και το πέμπτο, σχηματίζοντας ένα μικρό πύργο.
Στη συνέχεια όλα μαζί τα απλώνουμε, πιέζοντάς τα ώστε να καλύψουν όλο το ταψί.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πίτας με αρκετό Βιτάμ και την χαράσσουμε ελαφρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου στους 200 C, μέχρι να ροδίσει.
Την συνταγή μου την έδωσε η κ. Αργυρώ Ευαγγελίου - Κολοκύθα, από την Κυρτώνη Λοκρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου