Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πίτα σε πλεξούδα *****

Υλικά:
- 1 πακέτο σφολιάτα
- Ό,τι θέλετε για γέμιση
- 1 αυγό για άλειμμα
- λίγο σουσάμι (εάν θέλετε)

Τρόπος Παρασκευής:
Aνοίγετε ένα φύλλο σφολιάτας και το απλώνετε. Βάζετε μπροστά σας την μακριά πλευρά. Το κόβετε κάθετα σε τρεις λωρίδες.
Βάζετε τη γέμιση στις λωρίδες. Επιλέξτε εσείς ότι γέμιση θέλετε να βάλετε.
Αλείφετε με νερό τις άκρες κάθε λωρίδας ζύμης και τυλίγετε κάπως σφιχτά σε ρολό. Πατάτε τις άκρες για να κολλήσουν.
Φέρνετε κοντά τις λωρίδες σας. Εάν θέλετε, για ευκολία, μπορείτε να τις μεταφέρετε μια - μια μέσα στο ταψί (που θα είναι στρωμένο με λαδόκολλα), ώστε να τις πλέξετε εκεί. Αλλιώς, τις μεταφέρετε στο τραπέζι και εκεί τις πλέκετε σε πλεξούδα.
Αρχίζετε να τις πλέκετε πλεξούδα. Εγώ πάντα αφήνω τις άκρες ελεύθερες και τις σουλουπώνω στο τέλος.
Σουλουπώνουμε τις δύο άκρες της πλεξούδας μας (πλέκουμε δηλαδή τις άκρες μέχρι τέλους και κολλάμε μεταξύ τους την άκρη, ώστε να φαίνεται ωραία η πλεξούδα). Τώρα είναι όμορφη και στρουμπουλή!
Χτυπάτε ένα αυγό με 1 κουταλιά νερό και αλείφετε τις πλεξούδες.
Εάν θέλετε πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι.
Ψήνετε την πλεξούδα (ή τις πλεξούδες) σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180°C για 1 ώρα περίπου στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου. Την συνταγή την βρήκα ψάχνοντας πρωτότυπες συνταγές στο INTERNET.