Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Μ.Τ.Μ. (Μουτζωτή Τυρόπιτα Μιμ....ας)

Υλικά:
- 1 κιλό τριμμένα τυριά (φέτα,γραβιέρα Κρήτης και μυζήθρα ή άλλο κεφαλοτύρι)
- 1 πακέτο βούτυρο (Βιτάμ ή Φυτίνη) σε θερμοκρασία δωματίου για το άλειμμα των φύλλων
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια αλάτι και λίγο πιπέρι
- 3 κουταλάκια ξύδι
- 2 αυγά + 1 φλυτζάνι γάλα, χτυπημένα (προαιρετικά στο τέλος)
- νερό χλιαρό, όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη μαλακή
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Το ζυμάρι είναι έτοιμο, όταν δεν κολλάει στο χέρι μας.
Το χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια ισοβαρή και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά περίπου, σκεπάζοντάς τα με μια υγρή βαμβακερή πετσέτα.
Αμέσως μετά, παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης, το αλείφουμε απο πάνω και απο κάτω με λίγο απο το βούτυρο και το ανοίγουμε στο τραπέζι, με κυκλικές κινήσεις και με τα δυό μας χέρια, στο μέγεθος του ταψιού.
Σκορπάμε από πάνω του το 1/5 των τριμμένων τυριών (διότι θα φτιάξουμε 5 φύλλα), το κλείνουμε από έξω προς τα μέσα και το τοποθετούμε με βουτυρωμένο το επάνω μέρος του, στο κέντρο ενός αλείμμένου κυκλικού ταψιού.
Την ίδια εργασία κάνουμε και για τα άλλα φύλλα, βάζοντας τα, το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας ένα μικρό πύργο.
Στη συνέχεια όλα μαζί, πάλι με κυκλικές κινήσεις των χεριών μας, τα απλώνουμε, πιέζοντάς τα ώστε να καλύψουν όλο το ταψί. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πίτας με αρκετό βούτυρο και την χαράσσουμε ελαφρά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου στους 200 C, μέχρι να ροδίσει.
Την πίτα αυτή την φτιάχνουν στην Κυρτώνη Λοκρίδας.
Εγώ μερικές φορές, πριν την ψήσω, την χαράζω και ρίχνω απο πάνω, χτυπημένα 2 αυγά με ένα φλυτζάνι γάλα και λίγο πιπέρι, για περισσότερη νοστιμιά και εμφάνιση.