Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Σπανακοτυρόπιτα του Νίκου *****

Υλικά:
- 9 χούφτες αλεύρι χωριάτικο
- 2 κουταλιές ξύδι
- 2 κουταλιές λάδι
- λίγο αλάτι
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
- 1 κιλό σκληρή φέτα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3 πράσα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- αλάτι και πιπέρι
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και χλιαρό νερό - όσο πάρει - και ζυμώνουμε καλά.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Τη χωρίζουμε σε 9 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 20 λεπτά.
Ρίχνουμε στο τραπέζι που θα ανοίξουμε τα φύλλα λίγο αλεύρι ή νισεστέ (για τους αρχάριους), για να μην κολλήσουν και με τον πλάστη ανοίγουμε 9 φύλλα λεπτά και στρογγυλά.
Ένα - ένα τα απλώνουμε σε καθαρό τραπέζι ή όπου αλλού υπάρχει χώρος, τοποθετώντας ανάμεσά τους μια λαδόκολλα, ώστε να στεγνώσουν ελαφρώς.
Πλένουμε, ψιλοκόβουμε και στίβουμε ελαφρώς το σπανάκι για να φύγουν τα υγρά του και ακολούθως αφού ψιλοκόψουμε και τα υπόλοιπα χόρτα (κρεμμυδάκια, πράσα και άνηθο), τα βάζουμε όλα σε μία λεκάνη.
Προσθέτουμε στο μίγμα των χορταρικών την φέτα τριμμένη, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά για να γίνει το μίγμα ομοιόμορφο.
Η γέμιση είναι έτοιμη.
Αλείφουμε τον πάτο και τα πλάγια ενός κυκλικού ταψιού (διαμέτρου περίπου 40 εκ.) με λάδι.
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο της πίτας στο ταψί, ώστε να καλύπτει τον πάτο του και να ανασηκώνεται λίγο στα πλάγια.
Τα επόμενα τρία φύλλα τα απλώνουμε σουρωμένα στον πάτο του ταψιού, αφού τα λαδώσουμε.
Ρίχνουμε τη μισή γέμιση και την απλώνουμε προσεχτικά να μην σχιστούν τα φύλλα από κάτω.
Απλώνουμε άλλα δύο λαδωμένα φύλλα και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μίγμα των χορταρικών.
Τέλος τοποθετούμε άλλα τρία φύλλα λαδωμένα.
Γυρίζουμε το πρώτο φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί προς τα μέσα, φτιάχνοντας τον γνωστό κόθρο.
Κόβουμε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και την ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε την πίτα 1 ώρα και 15΄στους (200 C).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου