Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Πρασοκιμαδόπιτα από τη Βεργίνα

Υλικά:
- 800 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- Χλιαρό νερό όσο πάρει
- 4 πράσα
- 400 γρ. κιμά, μοσχαρίσιο και χοιρινό
- Άνηθο
- 1 κούπα νερό
Τρόπος Παρασκευής:
Με το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το χλιαρό νερό, φτιάχνουμε το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 2 μπάλες και το αφήνουμε για 20΄να ξεκουραστεί.
Μέχρι τότε :
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα τσιγαρίζουμε για 5΄ με το νερό σε μια κατσαρόλα.
Ρίχνουμε κατόπιν μέσα και τον κιμά και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί μέχρι να ψηθεί ο κιμάς.
Στο τέλος προσθέτουμε και τον άνηθο.
Ανοίγουμε στρογγυλό το ένα φύλλο, ελαφρώς παχύ (3 mm περίπου), στο μέγεθος του ταψιού και με ένα πινέλο, το αλείφουμε με βούτυρο.
Πιέζοντας με τον δείκτη το χεριού μας χαράσσουμε ένα μικρό κύκλο στη μέση του και ακτίνες περιμετρικά (σαν τον ήλιο της Βεργίνας).
Κατόπιν με ένα μαχαίρι χαράσσουμε ένα μεγαλύτερο κύκλο, κόβουμε τα εξωτερικά
κομμάτια του φύλλου και τα βάζουμε επάνω στον εσωτερικό.
Στη συνέχεια γυρίζουμε τα χαραγμένα κομμάτια του εσωτερικού φύλλου προς το κέντρο και αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
Κάνουμε το ίδιο και με το άλλο φύλλο.
Τα αφήνουμε 15΄να ξεκουραστούν.
Ανοίγουμε ξανά το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Ρίχνουμε την γέμιση και την σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του και αφού παγώσει το βούτυρο, το αλείφουμε πάλι με καλαμποκέλαιο ώστε να γυαλίσει.
Χαράσσουμε και ψήνουμε την πίτα στο φούρνο ή στη γάστρα.
Συνοδεύεται με χωριάτικο λουκάνικο, γιαούρτι και λευκό κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου