Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Λαχανόπιτα στη γάστρα

Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 2 ποτήρια νερό
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- ½ κούπα λάδι
- λίγο ξύδι με το μάτι
- λίγη μαργαρίνη
- 500 γραμ. διάφορα χόρτα (λάπατα, σπανάκια, κρεμμυδάκι φρέσκο)
- ½ κιλό κατσικίσιο τυρί χοντροτριμμένο
- Αλάτι
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε πρώτα το αλατάκι, για να μην το ξεχάσουμε, το λαδάκι, το ξύδι, το νερό και τέλος το αλεύρι όσο πάρει.
Αρχικά ανακατεύουμε και στη συνέχεια ζυμώνουμε το μίγμα με τους καρπούς μας.
Αφού ετοιμαστεί, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 20’, σκεπάζοντάς το με μια υγρή πετσέτα.
Χωρίζουμε το ζυμάρι στην μέση, έτσι ώστε να φτιάξουμε 10 φύλλα για την πάνω και 10 για την κάτω μεριά της πίτας.
Χωρίζουμε λοιπόν επιπλέον το μισό ζυμάρι σε 10 ομοβαρή μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα τους με το πλάστη σε μέγεθος μικρού τηγανιού.
Στήνουμε τα φύλλα αυτά το ένα πάνω στο άλλο βάζοντας βουτυράκι ενδιάμεσα τους.
Αμέσως μετά τα ανοίγουμε όλα μαζί με τον πλάστη στο μέγεθος του μεγάλου ταψιού.
Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και για τα επάνω φύλλα.
Πλένουμε καλά τα χόρτα, τα κόβουμε και τα ζεματάμε.
Βουτυρώνουμε το ταψάκι και στρώνουμε τα κάτω φύλλα.
Στη μέση προσθέτουμε τα χόρτα, το τυράκι και ραντίζουμε με τα χτυπημένα αυγά.
Τέλος, προσθέτουμε τα πάνω φύλλα και λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια της πίτας.
Την ψήνουμε στην γάστρα, όντας νοσταλγοί αυτής της παράδοσης.
Όταν η πίτα είναι έτοιμη την βρέχουμε με λίγο νεράκι και την σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα να κάτσει για 5’ για να μην τρίβεται.
Έπειτα την κόβουμε και όποιος προλάβει έφαγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου