Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Πίτα ζουλιχτή

Υλικά:
- 700 γραμ. αλεύρι σκληρό
- 300 γραμ. αλεύρι μαλακό
- 10 γραμ. αλάτι
- 800 γραμ. νερό
- 1 χεριά σπανάκι
- 1 χεριά αυλούκια
- 1 χεριά λάπατα
- 1 χεριά τσουκνίδια
- 1 χεριά βλήτα
- 1 χεριά σέσουλα
- 1 χεριά πράσα
- λίγο μαϊντανό
- λίγο άνηθο
- λίγο δυόσμο
- 2 κρεμμύδια ξέρα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- ελαιόλαδο
- αλατάκι και πιπεράκι
Τρόπος Παρασκευής:
Αρχικά σε μια λεκάνη φτιάχνουμε τη ζύμη.
Έτσι, βάζουμε τα αλεύρια τα ανακατεύουμε λιγάκι, ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το νεράκι αλατισμένο.
Πρώτα ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε ώσπου να πετύχουμε τη ζύμη.
Έπειτα την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20’ σκεπάζοντάς την με βαμβακερό ύφασμα.
Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε αρχικά τα κρεμμύδια και τα πράσα, και μετά αχνίζουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά για 30’ περίπου, ανακατεύοντας συχνά.
Στη συνέχεια, χωρίζουμε το ζυμάρι σε κούντια (μπαλάκια) των 120 γραμμαρίων.
Για ένα ταψάκι χρειαζόμαστε περίπου 8 κούντια.
Κατόπιν χωρίζουμε τα κούντια στη μέση και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με το πλάστη σε μικρό πιτάκι.
Βάζουμε το ένα πιτάκι πάνω στο άλλο αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο λαδάκι και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλο φύλλο.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα 8 κούντια, έτσι έχουμε 8 φύλλα.
Λαδώνουμε το κάθε φύλλο και απλώνουμε την γέμιση κατά μήκος του.
Τα τυλίγουμε και τα στρώνουμε στο ταψάκι σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους.
Ψήνουμε την ζουλιχτή πίτα για περίπου 70’ στους 180°-200°C.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου