Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Πίτα Σαρακοστιανή (Τσαρχόπιτα)

Υλικά:
- 6 χούφτες αλεύρι για τα 3 χοντρά φύλλα
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 2 ποτήρια νερό
- πιπεράκι
- ελαιόλαδο
- 2 χεριές σπανάκι
- 2 χεριές τσουκνίδα
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
- Αλάτι

Τρόπος Παρασκευής:

Για την «τσαρχόπτα» χρειαζόμαστε 3 χοντρά φύλλα.
Συνεπώς, σε μια λεκάνη βάζουμε το νεράκι, το αλάτι και το αλεύρι (περίπου 2 μικρά πιάτα αλεύρι) και ζυμώνουμε.
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκεπάζοντάς το με μια υγρή πετσετούλα.
Στη συνέχεια το χωρίζουμε σε τρία κομμάτια, αλευρώνουμε το τραπέζι και ανοίγουμε τα τρία φύλλα με τον πλάστη.
Αφού αλείψουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο, στρώνουμε πάνω του το πρώτο φύλλο.
Κατόπιν περνάμε τις άκρες του φύλλου πάνω από τα τοιχώματα του ταψιού, σαν να περισσεύει κομμάτι φύλλου προς τα έξω.
Ψιλοκόβουμε τα χόρτα και το κρεμμυδάκι και αλατίζουμε το μίγμα ζουπώντας το.
Στρώνουμε τη μισή γέμιση στο ταψί προσθέτοντας λίγο λαδάκι.
Έπειτα στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση με τον ίδιο τρόπο και τέλος το τρίτο φύλλο.
Αλείφουμε την πίτα με λαδάκι και στρίβουμε το κομμάτι των φύλλων που περίσσευε έξω από το ταψάκι προς τα μέσα.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C, για μία ώρα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου