Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Σπανακόπιτα στριφτή

Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλα για πίτες
- 750 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 4 αυγά ελαφρά κτυπημένα
- 1 φλιτζάνι ανθότυρο ή ξυνομυζήθρα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα
- 1 φλιτζάνι χαλούμι
- 1 κρέμα γάλακτος (light)
- πιπέρι και αλάτι

Τρόπος Παρασκευής:

Τρίβουμε τη γραβιέρα και το χαλούμι και λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο.
Πλένουμε το σπανάκι και τα υπόλοιπα αρωματικά χόρτα.
Πασπαλίζουμε το σπανάκι με αλάτι όχι πολύ γιατί δεν θα το ξεπλύνουμε και αφήνουμετο αλάτι επάνω για λίγο.
Αφού περάσει λίγη ώρα στίβουμε το σπανάκι ελαφρώς για να φύγουν τα υγρά του και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα χόρτα και τα ρίχνουμε στο σπανάκι.
Προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά τριμμένα, το λάδι (θα κρατήσουμε λίγο για επάλειψη), το πιπέρι και την κρέμα γάλακτος.
Ανακατέβουμε καλά.
Παίρνουμε 3 φύλλα μαζί, τα λαδώνουμε ανάμεσά τους και τοποθετούμε στην άκρη τους τη γέμιση (αρκετή).
Διπλώνουμε τις άκρες για να μη φύγει η γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό, το στρίβουμε, το κάνουμε σαλίγκαρο και το τοποθετούμε στην μέση ενός λαδωμένου κυκλικού ταψιού.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία τοποθετούμε περιμετρικά στο πρώτο (από το κέντρο προς τα έξω.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Οταν τελειώσουμε αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και ψήνουμε την πίτα μας μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου μία ώρα και 15΄).
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου