Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Μακαρονόπιτα σε φόρμα

Υλικά:
- 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
- 2 κούπες τριμμένη μαλακιά γραβιέρα
- 2 κούπες μπεσαμέλ - 2 κουταλιές λάδι
- 3 μέτρια πράσα, μόνο το άσπρο μέρος
- 400 γρ. κιμά
- 1 1/4 κούπας χυμό ντομάτας
- 2 κουταλιές κέτσαπ
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κουταλάκι μπαχάρι
- 7 φύλλα κρούστας για πίτα
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
για 1 κούπα μπεσαμέλ:
- 1 κούπα γάλα
- 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές βούτυρο - αλάτι
- πιπέρι άσπρο
- μοσχοκάρυδο
Τρόπος Παρασκευής:
Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι. Στραγγίστε τα κι αδειάστε τα σ' ένα μπολ.
Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά, προσθέστε τα μισά τριμμένα τυριά, τη μισή μπεσαμέλ, αλάτι και πιπέρι κι ανακατέψτε τα.
Αφήστε τα στην άκρη.
Ζεστάνετε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το πράσο.
Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετέ τον ελαφρά. Ρίξτε τη ντομάτα, την κέτσαπ, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι.
Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να δέσει καλά η σάλτσα.
Κατεβάστε την από τη φωτιά κι αφήστε τη να κρυώσει.
Ρίξτε κι ανακατέψτε μέσα σ' αυτή τα υπόλοιπα τυριά και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Αλείψτε με καλαμποκέλαιο μια στρογγυλή φόρμα κέικ.
Στρώστε μέσα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Στρώστε τα έτσι, ώστε να προεξέχουν από τη φόρμα.
Στρώστε επάνω τα μισά μακαρόνια. Απλώστε επάνω στα μακαρόνια το μίγμα του κιμά και καλύψτε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Διπλώστε τα φύλλα επάνω από την επιφάνεια, αλείφοντάς τα και πάλι με βούτυρο.
Ψήστε τη μακαρονόπιτα στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα.
Οταν τη βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τη να σταθεί 15', πριν την αναποδογυρίσετε σε πιατέλα.
Σερβίρετέ τη ζεστή.
Για τη μπεσαμέλ:
Βράστε το γάλα.
Σε μικρή κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο. Ρίξτε μέσα το αλεύρι και σωτάρετέ το 1'. Ρίξτε με μιάς το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά.
(Αν σβολιάσει το αλεύρι, περάστε τη σάλτσα από λεπτή σίτα). Ανακατέψτε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει.
Κατεβάστε της από τη φωτιά, ρίξτε κι ανακατέψτε λίγο αλάτι, λίγο άσπρο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου