Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Μπουγάτσα Θεσσαλο-νίκου

Υλικά:
- 1 λίτρο γάλα
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3 κρόκους αυγών
- 2 βανίλιες
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή 2 φύλλα σφολιάτας
- 2/3 κούπας λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
- ζάχαρη άχνη και κανέλα


Τρόπος Παρασκευής:
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και την μισή ζάχαρη (1/2 της κούπας), ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε την κρέμα, να κρυώσει λίγο, ανακατεύοντας που και που, για να μην πιάσει κρούστα.
Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε στην κρέμα μαζί με την βανίλιες.
Κολλήστε στην επιφάνεια της κρέμας πλαστική μεμβράνη, για να μην πιάσει κρούστα, κι αφήστε την στην άκρη.
Σ' ένα μεγάλο ελαφρά βουτυρωμένο ταψί στρώστε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα μ' ένα πινέλο.
Απλώστε επάνω την κρέμα και σκεπάστε την με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα και πάλι. Ψήστε την μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στους 200 βαθμούς, ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα, 30' περίπου.
Σερβίρετέ τη ζεστή, κομμένη με κοφτερό μαχαίρι σε κομματάκια μπουκιάς, πασπαλισμένη με άφθονη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για φύλλα κρούστας, δύο φύλλα σφολιάτας πάνω – κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου