Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Μια στριφτοπρασόπιτα για τον Κρίτωνα

Υλικά:
- 9 χούφτες αλεύρι χωριάτικο
- 2 κουταλιές ξύδι
- 2 κουταλιές λάδι - λίγο αλάτι
- 1 κιλό πράσα
- 1/2 πακέτο Βιτάμ και λίγο ακόμη για το άλειμμα των φύλλων
- 3 χούφτες ξινό τραχανά
- 4 αυγά
- 1 κιλό τυρί φέτα
- αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κιλό φύλλο ή 9 φύλλα χειροποίητα


Τρόπος Παρασκευής:
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, λάδι, το ξύδι, το αλάτι και χλιαρό νερό - όσο πάρει - και ζυμώνουμε καλά.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Τη χωρίζουμε σε 9 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για 15 λεπτά.
Ρίχνουμε στο τραπέζι που θα ανοίξουμε τα φύλλα λίγο αλεύρι ή νισεστέ (για τους αρχάριους), για να μην κολλήσουν.

Με τον πλάστη ανοίγουμε 9 φύλλα λεπτά και στρογγυλά.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τα ¾ του Βιτάμ και προσθέτουμε τα πράσα και τον τραχανά.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθεί τελείως τα υγρά τους.
Εν τω μεταξύ θρυμματίζουμε τη φέτα με ένα πηρούνι.
Αφού κρυώσει το μίγμα των πράσων, προσθέτουμε στο μίγμα των χορταρικών την φέτα τριμμένη, τα αυγά χτυπημένα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά για να γίνει το μίγμα ομοιόμορφο.
Η γέμιση είναι έτοιμη.
Αλείφουμε τον πάτο και τα πλάγια ενός κυκλικού ταψιού με το υπόλοιπο Βιτάμ.
Παίρνουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε κατά μήκος λίγη γέμιση.
Τυλίγουμε σε μακρόστενο μπαστούνι κλείνοντας το στις άκρες για να μη φύγει η γέμιση και το τοποθετούμε κυκλικά στο ταψί.
Συνεχίζουμε την ίδια εργασία και με τα υπόλοιπα φύλλα, μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Αλείφουμε από πάνω με λάδι και την ψήνουμε τη πίτα μας στους 180 C για 60΄ λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου